Záhrada nám dáva v lete zabrať. Ochráňte sa pri práci

Záhrada nám dáva v lete zabrať. Ochráňte sa pri práci

Slnečné dni, z ktorých sa práve tešíme, nám umožňujú naplno si vychutnávať jednu z mnohých radostí, ktorou je zveľaďovanie vlastných záhradiek. Aj keď ide o činnosť, pri ktorej vieme relaxovať a odreagovať sa od práce a každodennej rutiny, nástrahy na nás a naše zdravie číhajú aj medzi kvetinovými záhonmi. Existuje veľa rizík, ktoré so sebou práca na záhradke prináša. Najlepšie sa im vyvarujeme používaním osvedčených a kvalitných ochranných prostriedkov. Vyberte si z ponuky ABTEXU všetko potrebné na to, aby ste sa mohli bezpečne venovať zveľaďovaniu svojho súkromného kúsku prírody.


Rukavice – najlepší priatelia záhradkára

Alfou a omegou práce v záhrade je starostlivosť o bezpečie vašich rúk, tie môžu prísť k úrazu veľmi rýchlo. K nehode stačí nešikovné zastrihnutie nožnicami, pôsobenie pesticídov alebo len prehrabovanie sa v záhonoch, ktoré môže dlane ľahko poškriabať. Abtex ponúka široký sortiment pracovných rukavíc, ktoré majú svoje využitie aj v záhradke. Práca s rastlinami znamená potrebu dostatočnej citlivosti v prstoch, ktorú zaistí bavlna alebo nylon. Tieto látky sú na presádzanie rastlín ako stvorené, pretože sú priedušné a dokážu vstrebávať vlhkosť. Tu a tam na vás v záhrade číhajú aj rôzne ostré nástrahy. Pri práci s ostrými predmetmi, alebo pri styku s rôznymi pichliačmi a ostňami rastlín, zaručene oceníte sklenené vlákno polyetylénu, alebo nitril s osvedčenou odolnosťou voči rezom.

Majte oči na pozore a v bezpečí

Ochrana očí je na záhrade mnohokrát podceňovaná. Navonok sa nemusí zdať, že obstrihávanie kríkov alebo hnojenie zeleniny by im mohlo ublížiť, avšak nikdy neviete kedy do očí odskočí pilina alebo nejaká chemikália. Oči môžu v záhradke trpieť rovnako ako ruky, preto si na ich bezpečnosti dajte obzvlášť záležať. Škála ochranných prostriedkov na oči je naozaj rozmanitá. Pri práci s pesticídmi alebo inými chemickými látkami siahnite po uzavretých okuliaroch. Pri kúpe ochranných okuliarov treba brať do úvahy predovšetkým materiál a odolnosť zorníkov. Vysokú odolnosť voči natečeniu chemikálií predstavujú zorníky z acetátu. Mnohé z uzatvorených modelov možno bez problémov nasadiť aj na korekčné okuliare. Ak k vašej častej práci v záhrade patrí orezávanie konárov alebo kríkov, jednoznačne používajte ochranné štíty. Vhodné sú drôtené modely, ale rovnako dobre poslúžia aj varianty z polykarbonátu.

Aj sluch si treba starostlivo chrániť

Väčšina práce v záhrade prebieha v pokoji a v tichu, avšak existujú aj úkony, pri ktorých sa hluku nevyhnete – napr. keď vytiahnete kosačku, krovinorez alebo motorovú pílu. Pre tých, ktorí majú citlivejší sluch, ponúka ABTEX pre jeho ochranu viac variantov –  od zátok do uší, až po ochranné slúchadlá s odolnosťou voči hluku až do 37 dB. Okrem vysokokvalitnej protekcie sluchového ústrojenstva má mnoho týchto produktov ďalšiu výhodu, ktorou je kompatibilita s inými ochrannými prostriedkami. Množstvo slúchadiel sa dá napojiť na ochranné prilby alebo okuliare, vďaka čomu sa pohodlne vyvarujete viacerým bezpečnostným rizikám, ktoré na vás na záhrade číhajú.

Vykračujte si pohodlne a bezpečne

Čo treba pri práci voliť starostlivo, je jednoznačne obuv. Aj keď vás horúčava môže zvádzať na žabky alebo inú relaxačnú obuv, majte svoje zdravie a bezpečie neustále na pamäti. To vám zaručí výber vhodnej pracovnej obuvi. V lete je potrebné dbať na veľa faktorov, ktoré na nohy vplývajú. V prvom rade potrebujete pevný a odolný materiál akým je napríklad hovädzinová useň. Topánky musia byť zároveň čo najviac priedušné. Najvhodnejšia stielka, ktorú môžete v lete použiť, je zaručene antibakteriálna, so schopnosťou absorbovať vlhkosť, ktorá je vo vašej záhrade všadeprítomná.

Užívajte si svoje obľúbené hobby a zároveň sa udržujte v bezpečí a v komforte. Skĺbiť dve najpodstatnejšie podmienky, ktoré by mala každá radosť spĺňať, nie je vôbec ťažké, stačí iba vedieť, ako na to.