Chránená dielňa / sociálny podnik a jej pomoc pri znížení odvodov

Chránená dielňa / sociálny podnik a jej pomoc pri znížení odvodov

Občanov so zdravotným postihnutím predstavuje v našej krajine značné percento obyvateľstva. Aj oni však majú potrebu a vôľu prejaviť sa a aktívne pracovať. Ak im chcete túto možnosť dopriať, musíte sa starostlivo pripraviť na to, aby ste im mohli plnohodnotne poskytnúť všetky potrebné prostriedky na ich prácu. Chránená dielňa je najlepšou možnosťou pre ľudí, ktorých hendikepy im znemožňujú nájsť si zamestnanie na otvorenom trhu.

Čo to vlastne chránená dielňa je?

Chránená dielňa je pracovné prostredie, na ktorom vykonávajú prácu ľudia so zdravotným postihnutím. V chránených dielňach pracuje najmenej 50 % zamestnancov so zdravotným hendikepom. Toto prostredie neslúži len na to, aby dalo pracovnú príležitosť tým, ktorí majú kvôli svojmu zdraviu problém s jej nájdením, ale takisto na to, aby sa tu mohli vzdelávať a nadobúdať prax potrebnú na vykonávanie svojej práce, ktorú im ich zdravie umožňuje. Podstatou celej dielne je prispôsobiť pracovné podmienky pre maximálny komfort a spokojnosť zdravotne postihnutej osoby, ktorá u zakladateľa dielne pracuje, alebo sa vzdeláva.

Povinnosť zamestnať zdravotne postihnutých

Organizácie s počtom 20 a viac zamestnancov sú povinné zamestnať človeka so zdravotným postihnutím. Toto nariadenie vyplýva zo zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a jeho nesplnenie so sebou prináša finančné výdavkyNa to však existuje riešenie…

Chránená dielňa ABTEX Vám ponúka najvýhodnejšie riešenie problému nezamestnávania zdravotne postihnutých zamestnancov. ABTEX realizuje vlastnú výrobu a vďaka nej vie poskytnúť odpočet až do výšky 100%. Ak máte 20 a viac zamestnancov, máte teda povinnosť zamestnávať zdravotne postihnutých zamestnancov. Ak ich nezamestnávate, môžete využiť služby chránenej dielne ABTEX, a tým ušetríte na odvodoch.

Ako to funguje?

Existuje viacero možností riešenia, od neefektívneho, po najvýhodnejšie.

Neefektívne riešenie: žiadny zdravotne postihnutý zamestnanec – povinný odvod vyplývajúci zo zákona – žiadna protihodnota.

Drahé riešenie: Nakúpite tovar v chránenej dielni a odpočítate si 10% z hodnoty bez DPH.

Kombinované riešenie: zadáte zákazku chránenej dielni na ich vlastné výrobky, (na výrobky ktoré chránená dielňa sama vyrába) na ktoré je 100% odpočet a zároveň v chránenej dielni nakúpite tovar, na ktorý je 10% odpočet.

Najvýhodnejšie riešenie: Zadáte zákazku chránenej dielni len na ich vlastné výrobky, na ktoré je už spomínaný 100% odpočet.

Zadaním zákazky chránenej dielni ABTEX môžete ušetriť značné množstvo finančných prostriedkov a zároveň vložíte dôveru do ľudí, ktorí majú aj napriek svojim obmedzeným možnostiam predpoklady na rozvoj a hodnotnú prácu.