Biele plášte – kde všade nájdu využitie?

Biele plášte – kde všade nájdu využitie?

Odvetví, v ktorom sa stretnete s bielymi plášťami, je dnes už hojne. Existuje veľa dôvodov, prečo po nich pracovníci v rozličných oblastiach siahajú a prečo tvoria základnú, a na niektorých miestach aj povinnú súčasť pracovnej rovnošaty. Kto každý si ich oblieka a prečo?

Neodlučiteľná súčasť zdravotníctva

Prvou asociáciou, ktorá sa väčšine ľudí vybaví pri pomyslení na biely plášť, sú lekári a nemocnice. Biely plášť (a biele oblečenie vo všeobecnosti) tvorí základ outfitu všetkých pracovníkov zdravotníctva z viacerých príčin. Jednou zo základných je vplyv bielej na psychiku pacientov. Vyvoláva pocit čistoty, harmónie a pokoja, stimuluje tak vnemy pacientov a tlmí strach z vyšetrení alebo operácií.

Biela farba sa však používa aj z praktických príčin. V nemocničnom prostredí lekári a zdravotníci prichádzajú do kontaktu s krvou, baktériami či iným organickým znečistením. Farebné oblečenie by pri praní na vysokých teplotách vybledlo, biele odevy je možné čistiť omnoho intenzívnejšie bez toho, aby stratilo na svojich pôvodných vlastnostiach.

Gastronómia v bielom

Biela farba je súčasťou gastronómie už dlhé generácie. Jej použitie v kuchyni a u čašníkov je zdôvodnené opäť pôsobením tejto farby na ľudské zmysly. Predstavuje čistotu, ktorá dodáva úroveň kuchyni, silu a takisto je symbolom precíznosti kuchárov. Poukazuje na profesionálnosť celého personálu. Okrem toho má jej používanie v kuchyni aj jeden veľmi praktický prínos, a to odrážanie svetla, vďaka čomu sú kuchári chránení pred horúčavou na svojom pracovisku. Okrem kuchýň sa s bielymi plášťami stretnete vo viacerých odvetviach potravinárskeho priemyslu, kde je táto súčasť odevu v mnohých prípadoch normatívne ustanovená, a tým pádom povinná.

Lepšie pracovné výkony vedcov vďaka bielym plášťom

Ak sa povie vedec, každému sa pred očami vybaví osoba v dlhom bielom plášti. Presne takúto predstavu o týchto ľuďoch si verejnosť vytvorila. Aj v tomto prípade sa tieto plášte nosia z viacerých psychologických dôvodov. Okrem už spomínanej čistoty a harmónie je biela farba pre vedcov dobrá na koncentráciu, čo uvádza aj štúdia na portáli Journal of Experimental Social Psychology. Jej používanie a stimulovanie ľudských zmyslov tak u vedcov napomáha k zvyšovaniu ich produktivity. Kvalitný plášť takisto dokáže vedcov ochrániť pred rizikami ich práce, ktorými môžu byť popáleniny, poleptanie alebo infekcie.

V plášti nielen do práce, ale aj do školy

Nový školský (alebo akademický) rok a školské laboratóriá po celom svete sa čoskoro naplnia bielymi plášťami. Vaše ratolesti sa s týmto pracovným odevom stretávajú v čoraz útlejšom veku. Niektoré si ich oblečú už na základnej škole napríklad na výtvarnej výchove, ich praktické využitie však vo väčšej miere dostávajú na stredných školách a gymnáziách. V tomto vzdelávacom období si deti osvojujú všeobecné vlastnosti, medzi ktoré patrí aj laboratórna práca. Častejšie sa však s bielym plášťom stretnú vysokoškoláci v špecifikovaných študijných oblastiach, akými je medicína, veterina, biológia, fyzika alebo chémia.

 

Ak ste sa našli v aspoň jednej z vyššie uvedených oblastí, praktické biele plášte a ostatné biele odevy by ste do svojho šatníka mali určite zaradiť. Sortiment bielych plášťov v ABTEXe je široký a zaručene si pre seba ten pravý plášť vyberiete.