Vyberte si vhodné rukavice pre vašu prácu

Vyberte si vhodné rukavice pre vašu prácu

Nie sú rukavice ako rukavice. Na každý typ práce je prispôsobená aj výroba ochranných prostriedkov, rukavíc obzvlášť. Ich výroba prechádza starostlivým výberom výrobných materiálov a takisto podlieha prísnym štandardom, ktorých dodržiavanie je posudzované certifikátom. Výrobcovia musia byť dobre oboznámení so všetkými rizikami, ktoré sa pri rôznych typoch práce vyskytujú, a prispôsobiť tomu aj pracovný odev. Ak chcete vedieť, aké typy rukavíc sú tie najvhodnejšie pre vašu prácu a prečo, rozhodne sa začítajte do nasledujúcich riadkov.

Hor sa zvárať s celokoženými rukavicami

Pri výrobe pracovných rukavíc je koža osvedčeným a najpoužívanejším materiálom. Je známa svojou pevnosťou a vysokou odolnosťou proti opotrebovaniu. Zárukou maximálnej ochrany rúk pri práci sú práve celokožené rukavice. Najčastejšie sa vyrábajú z bravčovej alebo hovädzej kože. Ich používanie sa najviac osvedčilo pri zváraní alebo pri paličských prácach. Okrem toho sú vhodným ochranným odevom aj pri robote na stavbe alebo pri údržbárskej profesii, no takisto sa hodia pre rozličné hobby.

Bezpečná práca s rôznymi látkami vďaka máčaným rukaviciam

Tými najpoužívanejšími ochrannými prostriedkami rúk sú práve máčané alebo polomáčané rukavice. Existuje široká škála možností ich využitia vďaka ich pružnosti a komfortu ktorý poskytujú. Vyrábajú sa z rozličných materiálov, napríklad z bavlny, nylonu alebo polyestru. Pri namáčaní sa ponárajú do latexu, kaučuku, nitrilu alebo polyvinylchloridu, čo robí rukavice protišmykové a odolné voči rôznym typom predmetov. Predovšetkým sú určené na manipuláciu s olejmi, mazivami, pohonnými alebo brusnými látkami.

Na hobby aj do práce – textilné rukavice

Ste automechanik alebo vášnivý záhradkár a zveľaďovateľ svojho domova? V oboch prípadoch jednoznačne siahnite po textilných rukaviciach, ktoré sú pre uvedené práce tie pravé. Sú charakteristické jemným a hladkým povrchom a najlepšie je používať ich pri manipulácii s ľahkým a krehkým materiálom, voči ktorému ich povrch zaručuje maximálnu bezpečnosť. Vyrábajú sa z materiálov ako bavlna, nylon alebo polyester. V automobilovom priemysle sú najčastejšie využívané a sú vhodným ochranným prostriedkom pre akékoľvek hobby a domáce práce.

Kovové rukavice – nulové riziko porezania

Pri manipulácii s nožmi alebo inými ostrými predmetmi nič neochráni ruky tak dobre, ako rukavice z kovu. Vyrábajú sa z drobných oceľových krúžkov pre bezpečnú prácu so všetkými reznými materiálmi, od nožov až po píly. Ich výhodou a zároveň prednosťou je to, že sú obojručné, čo znamená, že je možné použiť ich na pravej aj na ľavej ruke. Vyrábajú sa v rôznych dĺžkach, niektoré siahajú po zápästie, iné dokážu pokryť celé predlaktie. Najširšie využitie našli kovové rukavice v oblasti mäso-výroby a v mäsiarskom priemysle všeobecne, kde je práca s nožmi a ostrými predmetmi nepretržitá.

Kombinované rukavice na tisíc použití

S týmto typom rukavíc sa stretnete takmer na každom kroku, a to vďaka ich širokým možnostiam využitia. Či pracujete na stavbe, v oblasti strojárstva, v ťažobnom odvetví, v sklade, ako poľnohospodár alebo ste iba domáci kutil a milovník svojej záhrady, kombinované rukavice vám poskytnú starostlivú ochranu a praktickú a zároveň bezpečnú možnosť práce. Takisto sa hodia pre rozličné hobby alebo pri rekonštrukcii a manipulácii s interiérovými obkladmi. Vznikajú kombinovaným rôznych textilných látok a kože, a tak sú zároveň pevné, pružné a odolné voči poškodeniu.

 

Bezpečnosť pri práci je prvoradá, preto by mal byť prvoradý aj výber ochranných pracovných prostriedkov. Na trhu ich existuje obrovské množstvo, z ktorého však treba vyberať dôsledne a starostlivo, aby ste sa vyvarovali akýmkoľvek rizikám, ktoré vašu prácu sprevádzajú.