Doprajte nohám zaslúžený relax a regeneráciu po práci

Doprajte nohám zaslúžený relax a regeneráciu po práci

Snáď každý z nás sa stretáva s bolesťou nôh. Nevyhneme sa jej, či už stojíme v práci na nohách po celý čas, alebo keď si v rámci svojho voľného času vyrazíme na túru. Chodidlá dostávajú zabrať v každej situácii a práve to je dôvod, prečo sa treba starať o ich plnohodnotné zdravie a pravidelnú regeneráciu. Ako sa teda po zdĺhavom dni na nohách postarať o svoje nohy?

Správna pracovná obuv je alfou a omegou zdravých nôh

K správnej starostlivosti o nohy neprispievate iba tým, čo robíte po práci, ale aj vašou starostlivosťou o nich v pracovnom nasadení. Do práce vykročte v kvalitnej pracovnej obuvi, ktorá je vyrobená z prírodných materiálov. Tými najlepšími sú textil a koža. Práve prírodné materiály sa najlepšie starajú o to, aby mali vaše nohy čo najväčší komfort a fungovali bez obmedzení a bolestí. Koža a textil sú okrem svojej kvality dobré na to, že dokážu absorbovať vlhkosť a sú priedušné. Výber vhodnej obuvi nepodceňujte. Oplatí sa investovať do kvality, ktorá vašim nohám pri práci výrazne uľahčí chod.

Vložky do topánok robia zázraky

Veľkú časť práce na zdraví nôh odvádzajú aj vložky do topánok. Podieľajú sa ako na liečbe nôh, tak aj na prevencii proti bolestiam a rôznym zdravotným rizikám. Tie najlepšie sú ortopedické vložky, ktoré sú čoraz viac používané, a to oprávnene. Prečo práve tieto? Vedia sa šikovne prispôsobiť vášmu chodidlu a rozkladajú jeho tlak po celej podložke. Jednou z ich predností je liečba a prevencia plochých nôh, ktoré majú dopad na celé ľudské telo, predovšetkým na jeho držanie. Napomáhajú chodidlám k tlmeniu dopadov a nárazov, čím im poskytujú ochranu pred možnými zraneniami. Takisto zabraňujú výskytu mykóz.

Doprajte nohám oddych plávaním

Ak chcete svojim nohám dopriať čo najviac oddychu a zároveň im poskytnúť prirodzenú a účinnú liečbu, vyskúšajte plávanie. Aj napriek tomu, že pri ňom zapájate aj nohy, stále im poskytujete kvalitný relax. Nohy sú vo vode odľahčené, nedochádza k nárazom z došľapovania a pri pohybe v bazéne nemusia znášať ťarchu ľudského tela. Kĺby si tak oddýchnu a svalstvo sa ponaťahuje. Plávanie má aj ďalšiu výhodu pre nohy, ktorou je znižovanie rizika vzniku plochých nôh.

Bolia vás nohy? Tak sa stále hýbte

Možno sa vám tento typ bude zdať ako paradox, avšak ako sa hovorí, klin sa klinom vybíja. Medzi osvedčené a účinné metódy regenerácie nôh patria viaceré pohybové cvičenia. Aj keď si od dlhého státia na nohách treba oddýchnuť a na chvíľu ich vyložiť a natiahnuť, pre ich zdravie nie je dobré, ak sa nehýbete. Preto ako relaxačnú metódu pre svoje nohy zvoľte aktivity ako cyklistika alebo túra. To ocenia predovšetkým vaše žily a krvný obeh. Pohyb nohám môžete dopriať aj pri sedení v kancelárii. Stačí ich pod stolom naťahovať, vystierať, priťahovať alebo nimi krúžiť, a aj takýmito drobnými cvikmi prispejete k ich zdraviu.

Prirodzenou cestou za zdravými nohami

Na to, aby si vaše nohy mohli oddýchnuť od celodennej námahy, netreba používať rozličné farmaceutické prípravky, lieky alebo mastičky od výmyslu sveta. Pre nohy (a celé telo) je najviac prospešná čo najprirodzenejšia liečba. Tú nájdete v drobnostiach a vo všednosti bežného dňa. Doprajte nohám sprchu, pri ktorej ich osviežujte striedavo teplou a studenou vodou, čo pomôže cievam a prekrvovaniu nôh. K ich zdraviu prispieva aj obyčajné chodenie po schodoch hore dole, čo sa snáď ani nedá považovať za cvičenie, ale bežnú dennú rutinu. Aj takéto drobnosti môžu dopomôcť k účinnej regenerácii nôh.

 

So správnou pracovnou obuvou a prístupom k starostlivosti o svoje nohy sa nemusíte báť rizík, ktoré sa vynárajú. Doprajte nohám pravidelnú regeneráciu a oplatia vám to zdravím a energickým chodom.