Prečo nekupovať lacnú pracovnú obuv

Prečo nekupovať lacnú pracovnú obuv

Pred olympiádou v Tokiu v roku 1964 dala istá japonská firma na trh prístroj Manpo-Kei, čo v preklade znamená Merač 10 000 krokov. Išlo o prvý merač krokov svojho druhu. Práve vďaka jeho názvu pretrval mýtus dennej potreby 10 000 krokov až dodnes. Ak by sme sa však tejto teórie striktne držali, človek by ročne urobil 3,65 milióna krokov a počas svojej 40 rokov trvajúcej produktívnej fázy života, by to bolo až neuveriteľných 146 milióna krokov. Všetky tieto kroky a mnoho ďalších po zvyšok svojho života, by prešiel na svojich nohách.

Faktom je, že nohy nás nesú celý život. Preto sa vraví, že najviac by si mal človek dať záležať pri výbere obuvi. Obuv na voľný čas si už vyberáme zväčša zodpovedne. Dbáme na kvalitné spracovanie kože, správnu veľkosť, ortopedicky vhodne tvarovanú stielku a vieme rozlišovať športovú obuv podľa účelu použitia. Jednoducho, na každý druh príležitosti a pohybu máme zvolenú vhodnú obuv. Prečo však rovnako zodpovedne nepristupujeme aj k výbere pracovnej či bezpečnostnej obuvi? Prečo sa uspokojíme s najnižšou cenou? Veď sú to predsa topánky iba do roboty…. V práci trávime tretinu dňa a v závislosti od profesie sme vystavovaní nepomerne väčším rizikám než v súkromí. Poďme si teda povedať niečo viac o tom, prečo sa zamerať na kvalitu pri výbere vhodných topánok. Drvivá väčšina pracovnej obuvi sa vyrába z kože. Jej kvalita je rôzna, často poznateľná podľa zraku, hmatu ale aj čuchu. Novším materiálom používaným hlavne pri výrobe zdravotníckej ortopedickej obuvi je hydrofóbne mikrovlákno, ktoré Vám zaručí možnosť prania celej obuvi v práčke. Ak celé dni stojíte na nohách, je vhodné zainvestovať do ortopedickej obuvi, ktorá zabezpečí úľavu nielen Vašim nohám, ale aj chrbtu a celkovo odbremení Vašu obehovú sústavu. Lacné biele šľapky, či sandále vyrobené v Ázii, Vám nikdy neposkytnú taký komfort nosenia ako kvalitná ortopedická obuv.  Je navyše vyrobená z materiálu dovoľujúcemu vyprať celé topánky, čo ocenia nielen zdravotnícki zamestnanci.

 Väčšia variabilita z hľadiska kvality nastáva u bezpečnostnej obuvi. Rozoznávame 6 úrovní ochrany – SB až S5.

SB – obuv spĺňa základné požiadavky normy EN ISO 20345:2011 – takáto obuv už má bezpečnostnú špicu

S1 – ochrana SB + uzavretá oblasť päty

S2 – ochrana S1 + prienik a absorpcia vody                     

S3 – ochrana S2 + odolnosť proti prepichnutiu, dezénová podošva

S4 – ochrana SB + antistatické vlastnosti, absorpcia energie v oblasti päty

S5 – ochrana S4 + odolnosť proti prepichnutiu, dezénová podošva

Z uvedeného vyplýva, že bezpečnostná obuv musí mať minimálne bezpečnostnú špicu. Tá môže byť kovová (oceľová), alebo nekovová (kompozitná). Kompozitná špica má oproti kovovej hneď niekoľko výhod. Je ľahšia, neprispôsobuje sa teplote okolitého prostredia (v zime nechladí a v lete nehreje), pri záťaži sa preliači a následne sa vráti zväčša do pôvodného tvaru.

Rovnako stielka proti prepichnutiu môže byť kovová alebo nekovová (kevlarová, aramidová,..). Nekovová stielka má oproti kovovej rovnaké výhody ako kompozitná špica. Navyše poskytuje aj ochranu na celú plochu chodidla – keďže je použitý materiál ohybný, je možné ho vytiahnuť o niečo vyššie po okrajoch, a teda pokryje celú plochu podošvy (kovová je iba vložená a nemusí po okrajoch presne kopírovať podošvu). Pokiaľ je obuv úplne bez kovových častí, nazývame ju Metal Free. Takáto obuv je ľahšia, komfortnejšia, poskytujúca lepšiu ochranu, ale pochopiteľne aj o niečo drahšia.

Pri obuvi je dôležitá podošva, a to hlavne materiál z ktorého je vyrobená. PU podošva je vyrobená z polyuretánu. Ide o najčastejšie sa vyskytujúci materiál. Takáto podošva je ľahká, mäkká (poskytuje pohodlie pri chôdzi), nevydrží však vysokú teplotu (maximálne 100 stupňov, čo sa skúša 1 minútu). PU/PU podrážka – ide o dvojhustotný PU. Spodná časť, ktorá prichádza do kontaktu s podlahou, je pevnejšia, zatiaľ čo vrchná časť je mäkšia a tlmí nárazy. TPU – termoplastický polyuretán – je viac protišmykový, má lepši mechanickú výdrž. Gumová podrážka je ešte viac protišmyková, vydrží aj agresívne látky, je ťažšia, ale vydrží aj vyššie teploty. Čím viac benefitov a ochrany podošva poskytuje, tým viac stúpa na cene.  

Ďalšími faktormi vplývajúcimi na cenu bezpečnostnej obuvi sú napríklad:

  • absorpcia energie v päte – zabezpečí až o 20% odľahčenie tlaku medzi nohou užívateľa a podošvou                                
  • protišmyková podošva – SRA, SRB alebo SRC
  • zvršok odolný voči vode – hydrofóbna koža – ide o úpravu kože pomocou minerálnych, syntetických olejov alebo fluorových živíc. 
  • ochrana priehlavku – táto obuv sa vyžaduje v niektorých ťažkých priemysloch
  • ESD – ochrana elektronických súčiastok pred elektrostatickými javmi
  • priedušný zvršok 
  • zateplená obuv (označenie CI)
  • podošva odolná voči olejom
  • antistatická obuv
  • podošva odolná voči teplu (označenie HRO)

Nech už vykonávate akúkoľvek prácu, na každú existuje adekvátna obuv, ktorá Vám zabezpečí potrebnú ochranu a poskytne Vám požadovaný komfort nosenia. Pri kúpe lacných pracovných topánok myslite na to, že ich „cenu“ pocítite už po pár hodinách práce nielen bolesťou a stuhnutosťou nôh, ale aj chrbta, šije, zníženou efektivitou a únavou. Naproti tomu kvalitné bezpečnostné topánky Vás od týchto nepríjemností odbremenia. A v kombinácii s kvalitnými ponožkami sa budete môcť aj po 12 hodinovej šichte vyzuť bez toho, aby to Vaše okolie pocítilo…