Chráňte sa proti zraneniam v práci

Chráňte sa proti zraneniam v práci

Bezpečnosť nadovšetko. Neustále opakované pravidlo, ktoré by malo byť základom každého pracovného kódexu. Napriek tomu sa často opomína. Vidíme to na mnohých zraneniach, ku ktorým na pracoviskách dochádza. Niektoré z nich sa dokonca neustále opakujú. Častou príčinou je zanedbanie základných bezpečnostných pravidiel, medzi ktorými na prvých miestach stojí nosenie ochranných pomôcok. Prečítajte si, s akými nepríjemnými situáciami sa môžete na pracovisku stretnúť, no najmä ako im predísť. 

Pády z výšok

Práca vo výškach by nemala byť nikdy braná na ľahkú váhu. V prvom rade netreba zabúdať na ochrannú prilbu. Osvedčená kvalita sa ukázala na prilbách vyrobených z vysokohustotného polyetylénu (HDPE), polykarbonátu (PC) alebo akrylonitrilbutadiénstyrénu (ABS). Tieto pomôcky vás môžu ochrániť nielen pri pádoch. Na pracovisku sa nachádza množstvo vecí, ktoré vám môžu kedykoľvek spadnúť na hlavu. Následkom a zraneniam sa s ľahkosťou vyhnete používaním prilieb z osvedčených materiálov.

 

Veľa času s prípravami sa na to, čo robiť v prípade pádu, vám ušetrí starostlivá prevencia pred ním. Na to používajte elastické a pružné laná alebo rovno zaisťovacie súpravy s brzdami. Pred vážnou nehodou vás zaručene zachráni samonavíjací zachytávač pádu. Ak chcete, aby sa vám vo výškach dobre manipulovalo s náradím a aby ste to mohli robiť bez akýchkoľvek rizík, použite na jeho držanie pružné držiaky, nijako svoje ruky neobmedzíte a neohrozíte ani svoje zdravie.

 

Poškodenie očí

Vašim očiam môže ublížiť veľa vecí a preto musia byť za každú cenu v bezpečí. Vyhnete sa tým zraneniam pri zváraní alebo brúsení alebo pri manipulácii s leptavými chemickými látkami. Rozprašovače, kvapaliny, výpary alebo žiarenie, to všetko sú hrozby, ktoré môžu viesť aj k dočasným poškodeniam zraku, avšak nezanedbaním bezpečnostných opatrení sa im dá ľahko predísť. Na výber sa vám núkajú rôzne typy okuliarov z materiálov odolným voči chemikáliám alebo s vrstvami na ochranu proti zahmleniu. Pri zváraní napríklad si dajte záležať na tom, aby kukly alebo okuliare, boli vyrobené z nehorľavých komponentov.

Chemikálie v ovzduší

Pri práci predovšetkým v industriálnom a chemickom priemysle sa stretnete s množstvom prachu a s uvoľňovaním nežiaducich látok, ktoré sa môžu šíriť budovou alebo blízkym okolím a ktoré ľudské telo vážne poškodzujú. Ak aj vy vykonávate prácu na miestach, kde sú vaše pľúca a dýchacie cesty vystavené zdravotným rizikám, pracujte vždy s respirátormi, ochrannými celotvárovými maskamipolomaskami (ak nosíte okuliare) a filtrami.

Prostredie so silným hlukom

S hlukom sa stretnete na každom pracovisku a aby ste v ňom mohli pracovať bez rizík, stačí iba siahnuť po pracovných prostriedkoch, ktoré sú všade k dispozícii a poskytnú dostatočnú ochranu. Ak nepracujete v príliš hlučnom prostredí, no okolité zvuky na vás citeľne pôsobia, môžu byť pre vás dostatočné obyčajné zátky do uší. Ak je však hluk značne silný, použite ochranné slúchadlá. Tie sa dajú kombinovať aj s inými pracovnými prostriedkami, ako napríklad s prilbami, zváracími kuklami a okuliarmi, vďaka čomu starostlivo ochránite aj zvyšok svojho tela.

 

Požiar na pracovisku

Veľmi častá príčina úrazov, ktorá ich dokáže spôsobiť hneď viacerým pracovníkom naraz. S požiarom sa môžete stretnúť naozaj všade, či už pracujete v kancelárii, v uzavretej fabrike alebo na stavbe. To najdôležitejšie je však postarať sa, aby sa vám pri jeho vypuknutí nič nestalo. Okrem uistenia sa, že sú na pracovisku prítomné hasiace prístroje alebo hydranty s vodou, je potrebné pri práci, kde je riziko obzvlášť vysoké, nosiť antistatický ohňovzdorný odev.

 

Či už ide o pochybenie zo strany pracovníka alebo zamestnávateľa, nikdy netreba brať úrazy na pracovisku a prevenciu proti nim na ľahkú váhu. Svojou troškou sa snažíme prispieť aj my, a preto sa našou ponukou pracovného oblečenia a ochranných pomôcok snažíme postarať o to, aby bola bezpečnosť ľudí pri práci nielen prvoradá, ale predovšetkým kvalitná a bez rizík pre pracovníkov.